Skip to main content
Blog

Terugblik: veel kennisdeling over Privacy in 2016

By 6 januari 2017januari 30th, 2017No Comments

Bij First8 hebben we veel aandacht voor de veiligheid van datagegevens. Dagelijks kun je in het nieuws lezen over het grote belang van privacy, bijvoorbeeld dat de Autoriteit Persoonsgegevens sinds 2016 bedrijven enorme boetes kan geven bij datalekken. Onze privacy staat enerzijds onder druk, logischerwijze omdat we onbewust heel veel via het internet delen (zoals Facebook). Anderzijds is privacy wel vaak heel erg gewenst, zoals in de zorg of in de persoonlijke leefsfeer. Internetveiligheid is een maatschappelijk thema, dat ook bij ons een groeiende belangstelling heeft. Meermaals hebben we dit als thema gehad in 2016 bij onze pizza sessies. We gebruiken sindsdien ook meer tooling op dit gebied, zoals encryptie tools en deze site voor het beveiligen van online identiteit: https://keybase.io.

Wat deden we nog meer aan internetveiligheid in 2016? Ikzelf ben met een groepje First8-ers naar de jaarlijkse security conferentie geweest van Madison Gurkha, heel erg gaaf! En natuurlijk via ons actieve slack forum deden we elkaar in 2016 heel gemakkelijk en gezellig veel op de hoogte houden. Echter, bovenal hebben we in het vorig jaar vele leuke vlogs uitgebracht over Privacy, die we graag nogmaals met jullie delen! 

http://first8.wistia.com/medias/3ehagqqnib?embedType=api

Hieronder een handig overzicht van filmpjes gerelateerd aan Privacy en Security die we in het afgelopen jaar hebben gemaakt.

 

In februari en maart vertelde Keycloak expert Arjan Lamers over authenticentatie via deze Open Source software van onze partner RedHat.
1. De Keycloak introductie 
2. Een applicatie maken met Keycloak 

In de april editie vertelden Merijn Vogel en Bram Patelski over encryptie. Ze bespraken een case, waarin Apple en de FBI een groot meningsverschil hebben over wat wel en niet mag.
3. Leer alles over encryptie

Internet is inmiddels overal doorgedrongen en niet meer weg te denken. Merijn Vogel gaf in juni een introductie over security en internetveiligheid
4. Internet en security

In augustus had Hartmut Benz het over de vernieuwde wetgeving van de Europese Unie: over de verwerking en opslag van persoonsgerelateerde informatie.
5. Inleiding in Europa’s privacy beleid

In september had Hartmut Benz het over wetgeving op servers in de cloud, het privacy shield en Safe Harbor.
6. Wat was Safe Harbor precies?

Bits Of Freedom
Onze favoriet: sinds vorig jaar zijn we ook bedrijfssponsor van Bits Of Freedom. Velen van ons volgen deze autoriteit op het gebied van Privacy al jaren. Bits Of Freedom is een stichting voor het goede doel die bestaat uit een groep idealistische onderzoekers. Deze onderzoekers hebben als doelstelling het bewaken van de digitale burgerrechten. Dit is ingewikkelde politieke materie waar de meeste internetgebruikers geen weet van hebben. Bits Of Freedom heeft als missie om het gewone publiek te informeren over de actuele privacy politiek en hierover te lobbyen met de politiek. Ze komen tevens heel frequent in de media om uitleg te geven. De site bof.nl van Bits Of Freedom is echt een aanrader: een hele sterke mediabron voor het beste nieuws over de privacy politiek.