Skip to main content
First8 nieuwsberichten

Samen met First8 naar Devoxx

By 3 december 2015januari 30th, 2017No Comments
First8 op Devoxx 2015

In november vond Devoxx 2015 plaats, de grootste en leukste Europese conferentie op Java gebied. Logisch, dat First8 hier met een grote groep aanwezig was. Een leuk First8 hoogtepunt van de conferentie was de Grails workshop waarmee Ted Vinke en Koen Aben de week begonnen, voor een goed gevulde zaal. De workshop had First8 begin 2015 al eens gegeven voor NLJUG met Grails 2. Op Devoxx was de workshop compleet vernieuwd, gericht op het uitleggen van Grails 3 in combinatie met Docker. De vele cursisten vonden het een fijne manier om in 3 uur alles over Grails 3 in sneltreinvaart te leren.

First8 op Devoxx 2015

Omdat we veel doen met Groovy en Grails bij First8, was het ook erg leuk dat er veel Groovy gerelateerde sessies waren. Een van de belangrijkste Groovy committers, Jeff Brown, hield een university session over Groovy Meta programming. Erg interessant voor ons Grails team. Meta Programming maakt Groovy een expressieve taal, waarmee je veel extra functionaliteit declaratief in de code kunt inbouwen. Onder de indruk van de vele mogelijkheden, konden we na afloop van de sessie Jeff Brown wat leuke vragen stellen over hoe wij zelf dit in onze praktijk graag willen gebruiken.

De topspreker van de conferentie was Venkat Subramaniam. Hij werd zowel in 2014 als in 2015 als beste spreker gekozen. Zijn geheim? Hij probeert de problematiek van software engineering voortdurend heel goed te begrijpen en kan dit vertalen naar hele heldere principes. Een van de mooiste is zijn stelling dat we continu in ons werk verbeteren en dat dit vele belangrijke gevolgen heeft. Bijvoorbeeld: dat wat je kunt uitstellen, kun je in de toekomt hoogstwaarschijnlijk beter (met meer ervaring, meer efficiëntie etc.). Dit betekent dat een software engineer beter wordt als deze heel strategisch kan nadenken over welke werkzaamheden kunnen worden uitgesteld en welke strikt noodzakelijk zijn.

De presentaties die wat dieper op de materie in gaan, hadden de voorkeur van de First8-ers. Heel interessant was een talk over off-heap geheugen met EHCache: mooi om te zien hoe relatief simpele constructies het mogelijk maken off-heap geheugen aan te spreken zonder daarbij bewerkelijke oude API’s aan te roepen. Ook het toekomstige Java 9 platform werd veel behandeld. Oracle gaf veel inzicht in wat de laatste jaren is verbouwd aan de internals: veel nieuwe features binnenkort (zie link), zoals modulariteit, maken het ontwikkelplatform nog krachtiger!

Ter afsluiting: Devoxx was een erg leuke, nuttige en leerzame conferentieweek! Ook erg gezellig waren de dagelijkse etentjes met collega’s. De meesten van ons gaan volgend jaar weer! Goede tip: wees er ook bij in 2016 en geniet met First8 van de grootste Java conferentie in Europa!


Presentatie tijdens Devoxx 2015

Jeff Brown, een van de grondleggers van Groovy in aktie