Skip to main content
Blog

Open Source plezier bij FOSDEM

By 5 februari 2016april 10th, 2017No Comments

FOSDEM

De FOSDEM conferentie: 2 dagen lang heel veel Open Source & Java plezier!

De universiteit van Brussel is elk jaar 1 weekend lang het domein van 6000 open source engineers: tijdens het FOSDEM weekend. FOSDEM is de grootste Open Source Community conferentie in Europa. Het is een enorme drukke happening met (naast de gebruikelijke conferentie tracks) hele interessante sessies (developer rooms) voor verdieping. In deze zogenaamde DevRooms houdt telkens 1 community het hele weekend verdieping sessies in hun specifieke Open Source richting, bedoeld voor hun eigen specifieke achterban (zoals Java of Docker). In totaal meer dan 600 sessies in 2 dagen tijd, ongeveer 30 verdiepende DevRooms en dus een hele ruime keuze in Open Source onderwerpen.

Fascinerend aan FOSDEM is ook de informele, sfeervolle Open Source cultuur. FOSDEM is een gezellige, informele conferentie waarop de sprekers gewoon een biertje drinken kunnen tijdens hun presentatie. Zoals het plaatje toont: een grote massa van hoogopgeleide engineers (meestal man), druk bezig met hun innovaties. Uitgesproken liefhebbers van Open Source techniek, die samen in een collegezaal zitten luisteren en vaak tegelijkertijd passievol doorcoderen op hun laptop. Het plezier in de techniek was overal goed voelbaar. Verder, elke DevRoom was ook een subcultuur op zich. Er is een wereld van verschil tussen database administrators, software engineers en infrastructure specialisten. Mijn favoriete plek: de Free Java DevRoom, deze bestond uit veelal gesponsorde Open Source engineers, die hun voortgang over de JDK (het Java Platform) bespraken. Ieder met eenzelfde passie voor JDK tooling en software development.  

Dit jaar koos deze FOSDEM liefhebber voor extra verdieping op het Java platform (zie hier het rooster met Java tracks). Samen met de Open JDK community heb ik met veel plezier 2 dagen in de Free Java collegezaal doorgebracht. De Free Java Devroom had een twintigtal sprekers, veelal van Oracle of RedHat. Leuke low-level talks, vaak veel meer low level dan je op het werk nodig hebt. Leerzaam zijn de Open JDK sessies wel, in elk praatje zoekt de spreker de grenzen van de JDK op een eigen manier op, en dit levert vele technologie inzichten. Verder kreeg iedereen ruim de gelegenheid om met technologie leiders van de JDK community van gedachten te wisselen over de voortgang. Iedereen werd ook aangemoedigd om mee te komen helpen aan de open source producten rondom de JDK: interessante klusjes genoeg voor elke engineer. 😉   

De video’s van FOSDEM staan hier: https://video.fosdem.org/2016/

Het leukste technische onderwerp vond ik ‘Byteman’ van RedHat (een First8 partner). Met dit framework kun je goed georganiseerd de runtime aanpassen met slimme byte code, die helpen bij tracing en live testen van je software.  Met de links hieronder kun je verder in dit onderwerp verdiepen.