Skip to main content
First8 nieuwsberichten

NLJug, First8 en Masters of Java

By 2 juni 2016januari 30th, 2017No Comments

De Masters of Java is een jaarlijks terugkerend event bij de NLJug. Een wedstrijd in het Java programmeren, waarop Java professionals samen informeel aan een ludieke competitie deelnemen. Deze jaarlijkse traditie begon in 2003. De laatste 2 jaar heeft First8 deze wedstrijd gehost: vorig jaar in het gebouw van zusterbedrijf Amis in Nieuwegein, het jaar daarvoor in ons hoofdgebouw te Nijmegen (zie dit filmpje en deze link). Dit jaar zullen we weer de Masters Of Java verzorgen, echter nu als speciaal onderdeel van J-Fall, het grootste Java evenement van Nederland (ruim 1.500 bezoekers). De NLJug wil namelijk J-Fall uitbreiden naar 2 dagen, met op de 1e middag de Masters Of Java competitie.

Dit jaar maakt First8 ook de Java opdrachten bij de competitie, met het hiervoor speciaal ontwikkelde Masters of Java competitie framework. We gebruiken dit framework voor het eerst bij First8 en ondergetekende mocht bij de initiële kennisoverdracht aanwezig zijn. Het competitie framework heeft een codebase van ongeveer 250 Java classes. Verder zijn ook de opdrachten van voorgaande edities beschikbaar. Na een weekend deze codebase bestudeerd te hebben, mocht ik op onze maandelijkse First8 Academie hierover een workshop houden, zodat al onze collega’s ermee kunnen werken. De First8 Academie is altijd een combinatie van leuke en leerzame lezingen door collega’s en een afsluitende workshop.  

First8 bestaat uit software engineers met veel passie voor Java development. Logisch dus dat een grote groep engineers graag aan de opdrachten wil meehelpen. Met een gezellig groepje kwamen we een middagje bijeen: een middag met volop goede ideeën. Bij het bestuderen kwamen we er al snel achter dat het maken van de opdrachten veel makkelijker kan als we de basis automatiseren. Dus hebben we die middag samen een assignment generator in elkaar geknutseld. Nu kunnen we met Maven een basis voor de opdracht genereren, waardoor we ons veel makkelijker kunnen richten op de content: de Java puzzel.

De Java puzzels

Bij vele buitenlandse conferenties zijn de Java Puzzler sessies heel geliefd. Deze sessies zijn uitgevonden door het Amerikaanse duo Bloch en Gafter (beiden oorspronkelijke engineers van het Java platform, bekend van het boek ‘Java Puzzlers’). Hierin doen gastheren leuke Java puzzels voorleggen (zoals hieronder) en het publiek mag de beste oplossing stemmen. Zelf heb ik het afgelopen jaar op zowel JavaOne als Greach aan een puzzler sessie meegedaan. Het publiek kon hier ervaren hoe rijk de Java language is qua mogelijkheden en dat je de grenzen kunt opzoeken van de compiler. En dus gaan we Java Puzzlers uitproberen: dat belooft veel puzzelplezier bij de volgende First8 Academie en natuurlijk ook bij J-Fall!  

java_puzzlers