Skip to main content
First8 nieuwsberichten

Met First8 naar Greach Conf in Madrid

By 12 april 2016januari 30th, 2017No Comments

 

Jaarlijks zijn er voor de Grails community een aantal meerdaagse conferenties. Een van de meest aantrekkelijke is Greach in Madrid: mooi weer, betaalbaar en hoog aangeschreven. First8 ging er met een team van Grails fanatiekelingen op onderzoek: 2 dagen lang hebben we heel goed geluisterd naar vele internationale Grails experts. Met veel inspiratie & technologiekennis voor onze development praktijk kwamen we terug in Nederland. In deze blog heb ik de talks van 4 kernfiguren in de Grails community samengevat.

greach.IMG_1540

Foto uit keynote Grails conferentie – ‘what is new in Grails 3.1?’ door Grails founder @GraemeRocher 

De openingskeynote werd gegeven door Guillaume Laforge. Deze Fransman is de lead van het Groovy project, ongeveer sinds het ontstaan van de taal Groovy in 2003. Hij vertelde over de historie van Groovy: hoe het ondanks tegenslagen is blijven doorgroeien en dat het sinds kort bij de 20 populairste programmeertalen hoort (zie link). Het einde van Pivotal als sponsor (maart 2015) was pijnlijk, echter het heeft een goede uitwerking gehad, het project is keurig ondergebracht bij Apache en kleinere bedrijven sponsoren even succesvol. Jeff Scot Brown, Cédric Champeau and Guillaume LaForge

Een van de mooiste demo’s van de conferentie kwam van de Deen Jacob Aae Mikkelsen, die overigens elke week(!) de activiteiten van de Grails community in kaart brengt op deze plek. Hij werkt bij Lego en daar boeken ze veel succes met automatisch webtesten via het framework Geb (een Groovy wrapper rondom Selenium). Hij toonde dat Geb slimme test scripts produceert, die meteen kunnen worden gericht op concepten in de website (zoals inloggen, paginas en schermmodules). Via deze link kun je de demo downloaden en zelf uitproberen.

Genoten heeft ons team van de internationale Grails trainer Jeff Scot Brown, ook op Devoxx 2015 vond ik hem al erg goed. Ditmaal ging zijn talk over testen in Grails 3. Hij legde uit hoe je de doorlooptijd van de automatische tests kunt verkorten. Bij Grails kun je een daemon opstarten op de achtergrond die ervoor zorgt dat de applicatie razendsnel wordt gestart bij elke integratietest. Jeff blijkt overigens heel erg invloedrijk in de Grails community, want hij geeft leiding aan de Grails afdeling van het bedrijf OCI. Dit Amerikaanse bedrijf is binnen de community de nieuwe thuishaven van Grails. Daar werkt de Grails oprichter Graeme Rocher, woonachtig in Spanje.   

De keynote op dag 2 van Graeme Rocher was erg inspirerend! Hij nodigde uit om actief te worden op Slack, de interne online ontmoetingsplek voor de Grails community. Daar kun je vragen stellen in een space van +/- 1800 Grails professionals. Men heeft dus een platform voor community samenwerking dat zal blijven groeien en de Grails community effectiever maakt. Hij sprak over de gemaakte architectuur shift van Grails 2 naar Grails 3. De mogelijkheden die deze vernieuwingen bieden maken de toolkit nog krachtiger: Springboot, Gradle en Profiles. De succesvolle tools Springboot en Gradle worden overal in het Java landschap met gejuich ontvangen en zo ook in de Grails community.

Ter afsluiting: we hebben volop genoten van dit zeer leerzame lange Groovy weekend. De zeer praktische kennis zal ons ongetwijfeld inspireren tot meer Grails blogs. Een hele hoop leuke foto’s van onze Spaanse conferentie houden jullie van ons te goed bij onze maandelijkse First8 meetup. Graag tot dan!

grEAach - CfgHEu5W8AAReQD

Foto: openingslide Greach conference door Groovy founder @GLaforge