Skip to main content
BlogFirst8 nieuwsberichten

Groovy power op de Greach conferentie

By 5 april 2017april 11th, 2017No Comments

Begin april waren Ted Vinke en ik (Koen Aben) op de Spaanse conferentie Greach, om onze open source software te presenteren. Greach is de jaarlijkse conferentie in Madrid voor de Groovy community. De Groovy community is een actieve, internationale community met conferenties over de hele wereld om elkaar te ontmoeten. Vorig jaar waren we ook al naar de Greach conferentie geweest (zie blog van vorig jaar). Omdat we dit jaar als sprekers gingen leerden we de Groovy community nog beter kennen, via bv het speakers diner en informele gesprekken. We hebben uiteraard ook veel verdiept in de Groovy techniek.   

Wat is Groovy ook alweer? Waarom is het gaaf? 

Groovy is een JVM taal sinds 2003, om het ontwikkelen van Java applicaties veel leuker te maken (“gaaf” vertaalt in het Engels naar “Groovy”). Groovy maakt Java development vlotter en krachtiger (o.a. minder overbodige code, minder strenge regels en meer ondersteunende features). Groovy heeft een groeiend ecosysteem aan frameworks (zoals Ratpack, Grails en GORM) en dat biedt dus de ontwikkelaar houvast om te ontwikkelen tot een full-stack developer. De laatste jaren neemt in de DevOps wereld het gebruik van de taal Groovy toe, dankzij bijvoorbeeld adoptie door build tools als Gradle en Jenkins. Groovy is een Apache project, met vele actieve committers.

Erg belangrijke ontwikkelingen op deze Groovy conferentie bleken de uitbreidingen van het ecosysteem, met name GORM (zie materiaal uit de keynote van Graeme Rocher).

Graeme Rocher in actie tijdens de keynote

Grails founder Graeme Rocher in actie tijdens de keynote

Onze sessie zelf was een korte game quiz met Groovy puzzels. De sessie was een succes: onze software blijkt goed te gebruiken voor korte coding battles tijdens conferenties. De Masters Of Java software uit 2004, welke de NLJug gebruikte voor hun jaarlijkse competitie, hebben we uitgebreid met moderne Java tools (zoals Maven, SpringBoot, FreeMarker en Groovy). Zo hebben we met Groovy een Ferrari motor ingebouwd, in het oude legacy product! Met de nieuwe software konden we op Greach een coding battle faciliteren van Groovy puzzels. Onze sessie was in de vroege ochtend na de conferentie party en de opkomst viel dus wat tegen. Echter, de deelnemers hadden wel veel plezier met de opdrachten en na afloop zei de organisatie dat we volgend jaar een uitgebreidere coding battle kunnen houden. Hieronder een actie foto:

In actie tijdens onze sessie “the Masters of Groovy Challenge”

Vooruitblik

Al met al een goede voorbereiding op onze First8 Groovy University op 13 juni (voor de Nederlandse Java User Group). We hebben beiden veel geleerd in Madrid: teruggekomen in Nederland gaan we weer actief klussen met leuke open source Groovy projecten. We kijken al genietend vooruit naar onze volgende Groovy conferentie in Denemarken in mei, waar we met een team van 5 First8-ers naartoe gaan! 

Na afloop van de Greach conferentie zijn Ted en ik naar het stadspark van Madrid gegaan om te relaxen. Daar hebben we deze ludieke Groovy blog opgenomen: we bespreken hierin enkele hoogtepunten van de conferentie!