Skip to main content
Blog

FOSDEM en de Open JDK

By 14 februari 2017maart 18th, 2017No Comments

De FOSDEM update van First8.

Bij First8 vinden we kennisdeling heel belangrijk en daarom doen we regelmatig bloggen, over bijvoorbeeld een leuke conferentie die we samen bezoeken. Onlangs waren Frank de Jong en Koen Aben samen op de conferentie FOSDEM in Brussel, een conferentie met volop aandacht voor Java technologie. We vroegen voor deze blog beiden naar hun ervaringen.  

Vraag 1: Wat is FOSDEM en wat is de OpenJDK community?

Koen: FOSDEM is de grootste Open Source community conferentie van Europa. Uit heel de wereld komen bezoekers. Op de universiteit in Brussel vinden dan ruim 600 talks plaats voor ruim 6000 Open Source developers. De community zelf staat centraal: het biedt de gelegenheid aan ruim 50 Open Source communities om bij elkaar te komen in een zogenaamde developer room, of kortweg devroom. Zo ook de OpenJDK community, de community waarin men op een open manier de JDK ontwikkelt onder aanvoering van Oracle. De OpenJDK community bestaat dit jaar officieel 10 jaar, ik was bij de aankondiging ervan in 2007 tijdens de keynote van FOSDEM door SUN. Sindsdien worden elk jaar de belangrijkste JDK ontwikkelingen in Europa besproken tijdens FOSDEM, in de Free Java devroom. Zo ook dit jaar, waarbij vooruit werd gekeken naar de vrijgave van Java 9, gepland eind juli 2017.

Vraag 2: Hoe belangrijk is de Open JDK community?

Koen: deze grote groep engineers bepalen in grote mate de richting van het Java platform. De keynote werd gegeven door Mark Reinhold, Chief Architect van het Java platform bij Oracle en al 10 jaar het gezicht van OpenJDK community. Hij vertelde dat Java9 nu echt feature complete is en wat er allemaal nog moet gebeuren voordat het platform in eind juli deze zomer beschikbaar is. Hij toonde de kracht van recente Java tools in de JDK, zoals jdeps (voor het doorzoeken van modules) en jshell (de interactieve shell voor Java). Ook was hij trots op de groei van het OpenJDK ecosysteem. Elk jaar groeit het OpenJDK initiatief met committers. Anno 2017 is elk groot open source Java project bezig met Java9 (zoals Maven, Spring en Gradle). Het bestaat inmiddels uit ruim 50 drukbevolkte mailinglijsten, van enkelen ben ik ook lid. Een grappig detail is dat op deze lijsten de grote namen achter de Java frameworks ook hun vragen stellen.

Mark Reinhold “in 2017 viert de Open JDK community haar 10 jaar bestaan”. 

 

Vraag 3: Hoe waren de Java talks op FOSDEM?

Koen: First8 business partner Red Hat was dit jaar de hoofdsponsor van FOSDEM en leverde ook de meeste sprekers in de Java devroom. De talks in de OpenJDK devroom zijn bedoeld voor ervaren OpenJDK committers onderling en verdiepen dus in de interne onderdelen in het Java platform. Twitter, SAP, IBM, Oracle en Red Hat ontwikkelen allen aan de JDK en waren dus ook aanwezig.  De meesten zoals gezegd van Red Hat. Ik vroeg Andrew Hughes, namens Redhat in de governance board van de Open JDK, waarom Red Hat zo betrokken is bij de OpenJDK. Hij vertelde dat Red Hat de beste kennis wil hebben op alle gebieden van Java, echter dat de knowhow van de JVM heel erg belangrijk is (onderwerpen zoals garbage collectors, dynamische talen en runtime modules). Uit de talks bleek dat het nog erg lastig is om te migreren naar Java9. Java8 projecten zullen niet meteen werken in Java9 gezien de nieuwe eisen voor modulariteit van het Java platform. Java9 betekent denken in modules: het beveiligt code tegen het uitvoeren van niet gespecificeerde relaties van libraries. Een modulaire architectuur heeft voordelen, echter je moet wel veel meer weten en specificeren om de componenten samen goed te laten werken. Het oogt nu als extra werk, gelukkig zullen in juli (bij de vrijgave van Java9) belangrijke Java organisaties als Red Hat, Apache Maven en Spring al het goede voorbeeld hebben gegeven.

De governance board van de Open JDK: Mark Reinhold,  Andrew Hughes, George Saab en (op de mobiele telefoon tussen de bierflessen) professor Doug Lee

 

Ter afsluiting: Hoe was de sfeer op FOSDEM?  

Frank: Prachtig! Wereldwijd komen hier enkele duizenden ontwikkelaars, met name uit de Open Source community, samen om ideeën te wisselen en samen te werken. Dit vertaalt zich in enkele tientallen devrooms waar beide dagen presentaties worden gehouden. Daar houdt FOSDEM echter niet op; er zijn vele ‘lightning talks’, korte presentaties van circa 15 minuten, het uitbouwen van een ‘web of trust’ door middel van een Keysigning event en er worden examens gehouden door o.a het Linux Professional instituut.

Qua sfeer is FOSDEM wat mij betreft ontzettend relaxed. De meeste presentaties zijn ongeveer een half uur wat zorgt dat er veel gevolgd kunnen worden. Er is echter zoveel te zien en te volgen dat het verstandig is om van tevoren een ruwe planning te maken. Vanwege het enorme aanbod (dit jaar waren er 645 presentaties) en de spreiding over de campus moet er soms dan ook een wandelingetje tussendoor worden gemaakt.

De presentaties zijn van wisselende kwaliteit, iets wat mede komt door randzaken zoals beamers en microfoons. Dit geeft FOSDEM m.i. echter een hele informele en prettige sfeer. Wat de presentaties allemaal gemeen hebben is dat het weinig tot geen verkooppraatjes betreft, maar bevindingen, ervaringen en tooling uit de praktijk. Inmiddels staan alle presentaties online, ze kunnen gevonden worden via de site van FOSDEM.