Skip to main content
Blog

Devoxx: Great Again!

By 21 november 2016januari 30th, 2017No Comments

Dit jaar gingen we met meer dan 10 First8 collega’s naar Devoxx, de grootste jaarlijkse conferentie op het gebied van Java in Europa. In deze erg leuke week hebben we allen veel kennis opgedaan over de nieuwste technologie richtingen in het Java landschap. Zodoende kunnen we met veel opgefriste vakkennis weer aan de slag, zowel bij klanten als in interne software projecten. Net als vorig jaar (zie link) schreef ik een blog als terugblik op Devoxx. Wat waren in 2016 voor mij de belangrijkste herinneringen?

CSS is weer fun!

De veelzijdige front end developer Hubert Sablonniere hield een talk over CSS en zijn passie voor de nieuwste CSS features. CSS is erg expressief, met de honderden properties die je aan een HTML object kunt koppelen. En een applicatie heeft al snel wel 5000 CSS regels. Elke developer weet hoe nasty CSS soms werkt, helemaal als je vele elementen moet positioneren (voor meerdere devices, pixel perfect, responsive etc). De gemiddelde developer wordt niet blij van dergelijke spaghetti code. Echter, de spreker legde uit hoe je met flexbox efficiënte layouts kunt maken en dat HTML positioneren zo een stuk netter kan. Verder gaf hij concrete tips, zoals het lezen van de W3C specificaties (w3c.org) en de tool Emmit (voor handige CSS shortcuts). Sinds deze talk vind ik CSS krachtiger en gebruik ik het met veel meer plezier.

 

bob_in_gesprek_over_java9

First8 collega Bob in gesprek met Jose Paumard na afloop van een Java 9 sessie

 

Java 9 wordt big!

Mijn inziens was Java 9 een hoofdonderwerp van deze conferentie gezien het aantal talks (ik telde er wel meer dan 10). Mark Reinhold, Chief Java Architect van Oracle, was aanwezig met 3 andere hooggeplaatste Java platform architecten van Oracle. Java 9 zal pas op zijn vroegst in juli 2017 beschikbaar zijn, echter developers kunnen het product nu al verkennen. Hoofddoel van de Java 9 release is ‘modularity’, een nieuwe benadering voor Java deployment. Goed gedefinieerde modules vormen voortaan de applicatie als puzzelstukjes (jigsaw in het Engels) en niet meer de bekende losse Jar files. Deze modules maken wijzigingen in de architectuur makkelijker, in potentie kun je ermee de applicatie heel agile veranderen. Java 9 betekent een significante upgrade van het Java platform. Mark Reinhold raadde aan om te participeren in de online Open JDK community, dus heb mij ook ingeschreven op hun maillists.

 bas_redhat_in_gesprek

First8 collega Bas deelt tips met Redhat over hun producten

 

Wat maakt Devoxx nou zo mooi?

Er heerste een goede community sfeer. De experts waren laagdrempelig en faciliteerden bijvoorbeeld gezellige discussie sessies in de avonduren. Bovendien hebben we als collega’s heel veel plezier gehad samen. Extra leuk is het om een sessie met veel bekenden tegelijkertijd te doen. Zo gingen we met een grote groep naar de Java 9 sessie van Java Champion Jose Paumard. Deze spreker werd vergezeld door de sympatieke Stuart Marks (aka dr. Deprecation, Java platform architect bij Oracle). Velen waren erg enthousiast over de case waarin de performance van verschillende Java processen werd vergeleken en na afloop ging collega Bob nog in gesprek voor de nieuwste Eclipse tricks (zie foto). Bij de sponsor stand van RedHat gingen we (met name Bas) in gesprek met Sebastien Blanc en James Strachan. Redhat trakteerde ons op bier en Bas vertelde erna uitgebreid over zijn vele ervaringen met producten van Redhat, een business partner van First8. 

Mijn conclusie over Devoxx 2016: heel gaaf en samen met collega’s maak je meer mee van de conferentie!

Twitteraccount DevoxxTrump was de running gag van de conferentie. “Make Devoxx Great Again” riep deze steeds. En dat lukte!