Skip to main content
First8 nieuwsberichten

Veel plezier met First8 robots op de Maker Faire

By 22 september 2016januari 30th, 2017No Comments

Op 10 en 11 september stond de historische VDMA Fabriekshal in het teken van de Eindhoven Mini Maker Faire. First8 sponsorde dit event en liet de bezoekers kennismaken met een zelfgemaakte Lego Turing Machine. Ook gaven we Lego Mindstorms workshops. De Maker Faire is een techniekfestival voor het hele gezin en is een trend uit de Verenigde Staten die is overgewaaid naar Europa. Op de stands kon je van alles leren over moderne technologie zoals robots, laser cutters en 3D printers. First8 gaf daarnaast workshops aan kinderen in het aansturen van robots. En deze robots (inclusief Java technologie) vielen erg in de smaak!

Kinderen zetten de Turing Machine aan het werk
First8 had een Turing Machine nagebouwd met Lego Mindstorms, deze machine (door Alan Turing uitgevonden in 1937) is een eenvoudig mechanisme dat symbolen manipuleert. Ondanks de eenvoud kun je hiermee de logica van elke mogelijke computer simuleren. De machine toonde met Lego hoe simpel een computer eigenlijk is: een programma, geheugen en binaire operaties. Kinderen konden instructies maken voor de machine en direct de berekeningen laten uitvoeren. De Turing Machine was voorzien van een JavaFX gui voor de aansturing. Het project is via deze plek op Github te bekijken.

Robot workshop
Een echte topattractie was onze Robot workshop, ook gemaakt van Lego Mindstorms (zie foto). In een klaslokaal leerden kinderen de robots aansturen. Dit kon met een handige drag&drop interface, een simpele manier voor het maken van een eigen programma. De robot speelde dit programma vervolgens af: dolle pret voor de kinderen natuurlijk. Ook voor de ouders, die vaak fanatiek met hun kinderen samen de robot instelden. Het was één van de bestlopende workshops op de Maker Faire: 2 dagen lang was het lokaal tot de nok toe gevuld.

First8 en de toekomst
First8 zet zich graag in voor het maatschappelijke belang. We sponsoren bijvoorbeeld Bits of Freedom, de nationale privacy waakhond. Ook Devoxx4Kids en de Maker Faire zijn hier voorbeelden van. We bieden kinderen zo de kans om al heel jong met techniek te experimenteren.
Vanuit First8 organiseren we jaarlijks een aantal events (rondom Scratch, Lego Mindstorms en meer) voor kinderen om kennis te maken met programmeren en techniek.

Bekijk hier ons foto- en videoverslag van het geslaagde weekend!

[Best_Wordpress_Gallery id=”8″ gal_title=”Eindhoven Mini Maker Faire 2016″]