Skip to main content
First8 nieuwsberichten

First8 Grails University sessie een succes

By 2 april 2015januari 30th, 2017No Comments

Op 26 maart gaf First8 een University sessie met een workshop over Grails.

Een introductie door Ted Vinke
We startten met een presentatie van Ted Vinke over het framework Grails. Ted vertelde dat Grails gebouwd is op allerlei top Open Source projecten. Hij gaf aan dat Groovy (dynamische taal voor de JVM) en conventie-over-configuratie krachtige hulpmiddelen zijn in het ontwikkelen van een Grails project.
Ted gaf een teaser van wat de deelnemers in de workshop (na het diner) tegen zouden komen. Iedereen kreeg een USB stick waarop we een (bijna) volledig werkende combinatie van de JDK en Groovy/Grails Tool Suite (GGTS) voor Windows, Linux en Mac hadden geprepareerd en een “werkende” oefenapplicatie.

First8 University sessie Grails - introductie door Ted Vinke

 

Trekkies opgelet
Deze applicatie was volledig in het Star Trek thema, met de LCARS look and feel, gebouwd op het Bootstrap framework. We hadden een domein model gedefinieerd met starships, assignments en crewmembers van The Next Generation. Een simplistisch inlogsysteempje maakte mogelijk dat je als bijvoorbeeld Captain Jean-Luc Picard kon inloggen en dit dan kon checken via een security taglib en security service.

Een lijst met TODOs
De deelnemers konden de Grails applicatie in hun IDE laden en een kruimelpad van allerlei TODOs volgen die we hadden achtergelaten in de code. Ze waren in volgorde gezet, zodat we onze gasten eerst een makkelijke tour door de applicatie konden geven. Bijvoorbeeld waar de url mappings geregeld worden, waar de testgegevens ingeladen worden, hoe gegevens in the in-memory H2 database kwamen en hoe deze te queryen. Een idee van een van de gasten was om in deze gevallen TODO te vervangen door README en die in GGTS ook als een extra marker te laten herkennen.

De latere opdrachten maakten het de aanwezigen wat lastiger. Een uitdaging om zelf iets op te lossen in de code.

Geslaagde avond
Hoe kijken wij zelf terug op deze avond? De sfeer was erg goed! Deelnemers vonden dit een leuke manier om kennis te maken met Grails.
Tijdens de borrel na afloop wisselden de deelnemers ervaringen uit en vlogen de Grails-termen over en weer. Een aantal deelnemers was echt geïnspireerd door wat we lieten zien en gaan zich zeker in hun eigen tijd verder verdiepen in Grails. Mission accomplished!

Enkele quotes van deelnemers:

‘Snelle start met Grails. Bedankt!’

‘Goed opgebouwd, voldoende diepgang, leerdoelen gehaald’

Deze sessie kwam naast Ted mede tot stand door Braam Wijsmuller en Bram Vonk van First8.