Skip to main content
Blog

devcon 2017

By 11 april 2017juli 3rd, 2017No Comments
opening, vlak voor aanvang

 

opening devcon, vlak voor aanvang

opening devcon, vlak voor aanvang

  

Afgelopen donderdag (6 april) ben ik naar devcon geweest. Dit is een jaarlijkse conferentie georganiseerd door Luminis en is voor en door (Luminis) developers gemaakt. Het is een jaarlijkse conferentie die wordt gehouden in de CineMec bioscoop in Ede. De focus bij deze conferentie ligt op vakmanschap en het delen van kennis.

Opening devcon door Bert Ertman

Opening devcon door Bert Ertman


Nadat de conferentie officieel geopend was, was het tijd voor de eerste keynote: AI or Death, Redefining what it means to be human in the age of software van Alix Rübsaam. Zij gaf een filosofische kijk op Artificial Intelligence vanuit het perspectief van humanisme.

"Visions of technology reflect the time and space where they originate" by Genevieve Bell & Paul Pourish, Divining a digital future, p. 17

AI or Death

 

Vervolgens ben ik naar The story map – new dimensions to your product backlog van Walter Treur geweest. Dit ging over wat een story map is, dat een story map gebruikersperspectief/context toevoegt aan je project, hoe je een story map kunt toepassen binnen je project (voor zowel kleine projecten, grote projecten als legacy projecten) en hoe het zich verhoudt tot een product backlog.

In Digital security for engineers heeft Angelo van der Sijpt een aantal security breaches die de afgelopen tijd in het nieuws zijn geweest belicht en hierover zijn visie gegeven over hoe goed of slecht de verschillende voorvallen door de verantwoordelijken zijn opgepakt. Hij gaf vooral ook aan dat digitale beveiliging iedereens verantwoordelijkheid is. Aan de hand van de ISO-standaard en voorbeelden heeft hij de begrippen attack, threat, control en risk uitgelegd. Aan het einde heeft hij nog een aantal tools aangereikt die je kunnen helpen, zoals FireEye en Splunk.

Na de lunch was het tijd voor de tweede keynote IoT and the web of systems door Jens Wellmann. Hij begon zijn praatje in het Duits totdat de dagvoorzitter hem onderbrak en vroeg te vervolgen in het Engels (of Nederlands), waarna het praatje in het Nederlands verder ging met allerlei grappen. Dit was een nepspeech van Pieter de Rijk (een komiek). Hij heeft het erg overtuigend gebracht en de humor na de lunch is een prima invulling voor wat normaal gesproken de ‘graveyard slot’ genoemd wordt.

Angela Lengkeek vertelde in HTTP/2 – What’s in it for you de belangrijkste verbeteringen in HTTP 2.0 t.o.v. HTTP 1.1. Hierbij moet je denken aan:

    • Multiplexing
    • Binair protocol
    • Header-compressie
    • Server push
    • Stream prioritering

Tevens heeft ze ook als tip meegegeven om bij HTTP 2 geen gebruik meer te maken van inline resources en alles JavaScript, CSS, afbeeldingen, enz. in losse bestanden te zetten. Dit heeft er mee te maken dat wanneer er iets wijzigt in één van de bestanden alleen van dat bestand een nieuwe versie hoeft te worden opgevraagd, i.p.v. de gehele inhoud.

Verder heeft ze laten zien met de chrome ontwikkelaarstools wat het verschil is in het laden van webpagina’s via HTTP 1 & HTTP 2.

Modules or Microservices ging erover of je modules of microservices moet gebruiken. Zijn antwoord was meteen ‘het hangt ervan af’. In deze presentatie zette Sander Mak zijn mening uiteen over dat dit een OR en geen XOR is. In zijn ogen wordt er te veel gefocust op de lange termijn winst die microservices opleveren en vergeten dat deze een hoge ‘cost’ aan het begin hebben. Voor modules geldt dat ze tevens winst opleveren voor de lange termijn en de kosten aan het begin zijn hiervan veel lager, zoals op onderstaande foto te zien is (uit de presentatie van Sander Mak). Zijn conclusie was dat voor producten op een schaal van bijvoorbeeld Netflix het zeker nut heeft om met microservices te werken en dat voor producten op een wat kleinere schaal (wat voor de meeste ontwikkelaars het geval is) je beter voor modules kunt kiezen.

Monolith vs. modules vs. microservices

Monolith vs. modules vs. microservices

 

Tot besluit

Al met al vond ik het een erg leerzame en inspirerende dag en heb ik weer nieuwe dingen om mee aan de slag te gaan.