Skip to main content
Blog

5 overeenkomsten tussen Lego en First8

By 5 januari 2018januari 11th, 2018No Comments

Uitdaging

Afgelopen december hebben we met onderstaande groep bij First8 een zaterdag besteed aan een mooie uitdaging. We bouwden het grootste, meest complexe en uitdagende Lego model dat verkrijgbaar is: de nieuwe Millennium Falcon, model 75192 uit de Star Wars Ultimate Collector Series. Een monster-model van 7541 steentjes en een gewicht van meer dan 13 kg! 

Lego UCS Millennium Falcon in doos met Arjan en Bram

De Falcon bouw je niet even tussendoor. Dit model is het meest uitdagende model ooit door Lego uitgebracht: de instructies tellen meer dan 450 pagina’s! Met goed teamwork, de juiste expertise, doorzettingsvermogen en een goede voorbereiding hebben we dit model in een recordtijd van 8 uur opgebouwd.
Bij First8 zijn we vlot teamwork gewend. Wij zoeken projecten met uitdaging en passie. We houden van opdrachten die ons verder brengen. Opdrachten die onze kennis en ervaring op de proef stellen en aansprekende resultaten opleveren. En dit bouw-project is nagenoeg gelijk aan de bedrijfscultuur van First8, onze medewerkers en de uitdagingen die we in ons dagelijkse werk aangaan. In deze blog vertellen we graag wat over de overeenkomsten met het Lego bouwproces.

 

Reden 1: Goede voorbereiding

Opstelling van tafel als werkblad met camera op statiefVoor dit bouwproject hebben we goede voorbereidingen getroffen. We verwachtten een bouwtijd van minstens 10 uur. Dit zou zowel van de bouwers als de camera-apparatuur een flink uithoudingsvermogen vergen. Daarnaast zijn we in alle vroegte begonnen, zodat we het daglicht konden gebruiken bij de opnamen. Voor de bouwers hebben we genoeg drinken en lunch geregeld, met de mogelijkheid om ook avondeten te regelen indien nodig. We hebben de grootst mogelijke tafel als werkruimte gekozen die we beschikbaar hebben. En als laatste hebben we een digitale bouwbeschrijving gebruikt op laptops om ruimte te besparen en om parallel te kunnen bouwen.

Bij First8 gaan we goed beslagen te werk. We laten niets aan het toeval over. Een project begint al ruim voordat we de eerste regel code hebben gezet. We verdiepen ons in onze projectpartner, zodat we helder hebben wat zijn motivatie is. We bijten ons vast in het vraagstuk en willen het onderste uit de kan weten. Dit helpt ons het probleem beter te doorgronden en dwingt onze partner om goed, beter, best na te denken en alles helder te verwoorden.

 

Reden 2: Duurzame basis

Gedeeltelijk gebouwde Millennium Falcon, waarvan het  raamwerk wel al afgebouwd isDe Millennium Falcon weegt ongeveer 13 kg en dat moet geen probleem zijn. Lego steentjes kunnen namelijk heel wat gewicht aan. Maar liefst 432 kg is nodig om een standaard 2×2 blok te vervormen. Voor bouwwerken van 13 kg is echter ook stabiliteit nodig. Bij dit model is daar goed over nagedacht. Het raamwerk van Lego Technic blokken vormt de basis. Onze ervaren bouwers hebben deze basis gebouwd, zodat we daarop konden voortbouwen met mensen van allerlei niveau’s.

Onze projecten gaan ook zo. We beginnen direct goed, zodat we niet voor verrassingen komen te staan. Voor de fundering zetten we dan ook ervaren mensen in, die verstand van zaken hebben. Alleen dan kunnen we zeker zijn van een duurzaam en betrouwbaar eindresultaat.

 

 

Reden 3: Gemengde teams

Kinderen werken met Lego Mindstorms programmeerset

Devoxx4kids oktober 2017

Nadat we de basis goed hadden neergezet, hebben we ons bouwteam opgeschaald met mensen van allerhande ervaringsniveaus. Daarin heeft iedereen zijn of haar eigen kracht. Laura heeft bijvoorbeeld veel ervaring met verschillende bouwtechnieken. Ze is gewend om te improviseren en bouwt altijd met grote hoeveelheden Lego. Bram heeft veel ervaring met Star Wars Ultimate Collector Series modellen. Hij heeft bovendien de eerste Millennium Falcon (model 10179) al enkele malen gebouwd. Arjan is dan weer een ervaren Lego bouwer in Star Wars USC modellen en complexe Lego Technic modellen. Naast deze ervaring kregen we hulp van Linda met haar dochters. Ook Bas met zijn zoon en Koen met zijn blinde enthousiasme hielpen mee. Vooral de toevoeging van de kids (4 tot 8 jaar) creëerde een win-win-win situatie. Het hield ons scherp om precies te werken en duidelijk uit te leggen. Het hielp hiermee onze mentor-skills te verbeteren. De kids kregen daarbij veel en gedegen ervaring in de bouw van een model dat veel complexer is dan voor hun leeftijd bestemd is.
De evenementen die First8 elk jaar organiseert bieden diezelfde win-win situaties. Devoxx4kids is twee keer per jaar ons moment om ons mentorschap flink op de proef te stellen. We geven dan verschillende workshops programmeren aan kinderen van 9 tot 14 jaar. Daarbij beproeven zij ons om eenvoudig en duidelijk de aspecten van programmeren uit te leggen. En wij kunnen vanuit ons vakgebied de passie voor techniek overbrengen.
In onze projecten kiezen we ook voor een mix van ervaren mensen en leergierige juniors. Hierdoor kunnen we onze klanten bedienen met kwaliteit en lage kosten. En ook hierbij krijgt iedereen in zijn rol de voordelen. Kennis en ervaring in techniek voor de juniors, scherp blijven, duidelijk uitleggen en ervaring in goed mentorschap voor de ervaren mensen. Ook bij First8 zoeken we high potentials die zich vast willen bijten in stevige uitdagingen om te groeien, natuurlijk begeleid door Seniors. En we bieden dan ook een stevige uitdaging, zonder dat je bang hoeft te zijn voor falen. Bovendien stimuleren we opleidingen met een stevig opleidingsbudget. En we willen dat iedereen daar ook gebruik van maakt. 

 

 

Reden 4: Open standaarden

Pagina van het patent genaamd "Lego Toy building block" met dwarsdoorsnede van Lego bricks en het "Tube"-design

Sinds 1989 is het patent op het Lego bouwsysteem vervallen. Lego is dus al decennia lang een open standaard. Concurrerende systemen kunnen hun eigen, goedkopere versie van de alom bekende blokjes maken. Die kunnen dan gecombineerd worden met de originele Lego blokjes. Toch is de enige echte Lego nog steeds zeer populair en sinds 2016 zelfs de grootste speelgoedfabrikant ter wereld. Maar hoe kan dit succes verklaard worden? En waarom zien we dan maar weinig Lego concurrenten op de markt?
Bij First8 werken we ook met open standaarden. Dat doen we om makkelijk systemen op elkaar aan te kunnen sluiten. Het geeft onze klanten bovendien de mogelijkheid om probleemloos met andere partijen in zee te gaan. Wij houden niet van vendor lock-in, dus we doen daar zelf ook niet aan mee. We vertrouwen op de kennis en kwaliteit van onze mensen. En we zien dat ook terug in de tevredenheid van onze klanten. Vertrouwen geven en kwaliteit leveren is dan ook veel beter en duurzamer om een relatie op te bouwen en te behouden met onze klanten.
Voor Lego geldt hetzelfde. Het systeem is compatibel met andere bouwblokjes. Als Lego-bouwers weten we dat we niet vastzitten aan het Lego merk. Bovenal zijn we zeker van de perfecte kwaliteit van de originele Lego-blokjes en kiezen we telkens opnieuw voor kwaliteit boven een lagere prijs.

 

Reden 5: Vier je succes

Arjan en Bram houden trots de afgebouwde Millennium Falcon vast

Hard werken moet beloond worden. Daar doe je het voor. Na oplevering hebben we getoost op het succes. En het bouwwerk staat voorlopig als trofee op ons kantoor. Bovendien kunnen we nagenieten van de timelapse die we tijdens de bouw hebben gemaakt. Zo ook in ons normale werk. We hebben elke zomer een uitje, met kerst een diner en in de herfst en lente een borrel. 

Plezier

Alles gaat beter als je er plezier in hebt, zeker als het om complexe uitdagingen gaat. Dit project was ook een behoorlijke uitdaging. Natuurlijk is Lego bouwen al plezier op zich. Ook de nieuwe techniek die wij toepassen in onze projecten zorgt op dezelfde manier voor plezier. We zorgen ervoor dat we leuk, afwisselend en uitdagend werk hebben. Saai en monotoon werk, daar hebben we niks mee. Ook buiten ons werk zorgen we voor plezier. Naast onze uitjes en borrels hebben we elke 2 maanden een bordspellen-avond op ons kantoor. De medewerkers zorgen voor de spellen, onze werkgever zorgt voor de ruimte en hapjes en drankjes.

 

Conclusie

Lego Millennium Falcon ter display op kantoorZoek je goede ICT-ers om een uitdagende klus te klaren? Of ben je zelf Java, Open Source freak en op zoek naar een nieuw uitdaging? In beide gevallen is First8 de beste keus. Wij gaan voor duurzame relaties met onze partners en medewerkers. We zoeken de mooiste uitdagingen. En we gaan voor de beste oplossingen met Open Source techniek en open standaarden. Dat zorgt ervoor dat wij al bijna twee decennia lang een gezonde IT-club runnen. Dat doen we met mensen die hart voor de zaak, voor techniek en voor collega’s hebben. Maar vooral met mensen die ook plezier hebben. En dat zorgt ervoor dat we keer op keer genoeg reden hebben om er een feest van te maken.

Je kunt de Millennium Falcon komen bewonderen bij First8 in Nijmegen met een kop koffie en ons vertellen over jouw passie. Bel Daniëlle Graat of Linda Elbersen (024-3483570 of 06-51784368) voor een afspraak.

 

Bekijk de video:

Bouw-team

Arjan Lamers   Bram Patelski
Bouwt veel Lego Technic. Arjan heeft ruime ervaring met complexe en uitdagende technische modellen, zoals de 42055 Bucket Wheel Excavator. Voor modellen met pneumatische en gemotoriseerde onderdelen draait Arjan zijn hand niet om. Arjan is architect en samen met Bas zijn zij oprichters van First8.
 
  Bouwt voornamelijk Star Wars UCS modellen. Bram heeft bijna alle Star Wars UCS modellen minstens één keer gebouwd en de uitdagende modellen vaker. Door de overeenkomsten met de 10179 UCS Millennium Falcon kon hij zijn ervaring met dat model goed gebruiken bij de bouw van de nieuwe 75192. Bram heeft net een uitdagend Grails project afgerond en heeft ruime ervaring met GitFlow. Hij heeft bovendien brede kennis op privacy en security gebied.
     
Bas Passon (en zoon)   Koen Aben
Bouwt voornamelijk Lego met zijn zoontje, zij het wat eenvoudigere modellen. Bas heeft samen met Arjan in 1999 ons bedrijf opgericht en werkt nog steeds met passie bij First8. Die passie komt met name naar voren als hij Arjan bestookt met kritische vragen over diens keuzes en op die manier zijn partner in crime dwingt om de allerbeste oplossing te kiezen, maar dat ook nog eens moet kunnen uitleggen aan EN overtuigen van zijn luis in de pels.   Bouwt met Lego om Scrum beter uit te leggen. Naast Scrum ook een echte Open Source fanaat. Koen wil graag weten hoe iets werkt en zoekt dat uit tot op het diepste niveau. Hij is oprichter van MADSpace, de hackerspace van Eindhoven, en organiseert graag meetups op gebied van privacy en security.
     
Laura Nij Bijvank   Linda Elbersen (en dochters)
Bouwt veel modular gebouwen, naar eigen inzicht en met haar eigen Lego-collectie. Ze koopt liever losse Lego partijen als complete modellen in doos. Daardoor heeft ze veel ervaring met allerhande bouw-technieken en weet ze goed te improviseren. Ze weet bovendien hoe je overzichtelijk kunt werken met grote hoeveelheden steentjes. Laura is een ervaren Java developer en werkt momenteel aan REST-API’s die JSON data leveren aan meerdere Java en Grails front-end applicaties.   Bouwt met haar dochters kleine en middelgrote Lego modellen. Ze weet haar dochters goed aan te sturen en te stimuleren om uitdaging aan te gaan, ook als het enthousiasme wegvalt. Linda is marketing-guru bij First8. Samen met First8 developers bedenkt ze de meest waanzinnige marketing-stunts en maakt ze dan ook werkelijkheid. Samen met Bram heeft ze dit project uitgedacht en gefaciliteerd, zodat jij nu kunt genieten van een gave timelapse video.